“BELEDİYELERE DESTEK VERİLMELİ”

En düşük emekli maaşının 2.500 TL’ye çıkartılması ile doğalgaz’da kademeli tarifeye geçişi de içeren 18 maddelik torba yasa teklifinin görüşmelerine TBMM Genel Kurulunda başlandı. CHP Grubu adına kanun teklifinin tümü...

Yayınlanma:
“BELEDİYELERE DESTEK VERİLMELİ”

En düşük emekli maaşının 2.500 TL’ye çıkartılması ile doğalgaz’da kademeli tarifeye geçişi de içeren 18 maddelik torba yasa teklifinin görüşmelerine TBMM Genel Kurulunda başlandı. CHP Grubu adına kanun teklifinin tümü üzerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Antalya Milletvekili Av.Cavit ARI konuştu.

Konuşmasına, “Bu torba yasa teklifiyle getirilmeye çalışılan düzenlemelere şöyle bir baktığımızda, buradaki ihtiyaçların hepsinin AKP’nin bugün ülkeyi getirmiş olduğu çıkmazdan dolayı getirildiğini açıkça görmekteyiz.” diyerek başlayan Antalya Milletvekili Arı, “Ortada AKP’nin ekonomideki başarısızlığı bulunmakta. Ekonomik anlamda ülkeyi getirdiğiniz çıkmaza bölüm bölüm çare aramaya çalışmaktasınız. Ancak ne yazıktır ki artık, ülkede birden fazla delik var ve bu delikler her geçen gün artmakta. Yani gemiyi su aldı, siz ne yaparsınız yapın artık sizin yapmış olduklarınız, sizi içinde bulunduğunuz çıkmazdan kurtarmaya yetmeyecek. Birini kapatmaya çalışsanız bir başka yerden yeni bir delik ortaya çıkmakta. Artık tek çare kaldı, iktidardan gitmeniz; ülke başka türlü rahatlamayacak, ekonomi düzelmeyecek, huzur gelmeyecek çünkü siz ülkede güven bırakmadınız çünkü size bu ülkede güven kalmadı, ekonomiyi batırdınız.” dedi.

Torba yasa teklifinin 11.maddesi Türk lirası ile yapılan kamu ihalelerine fiyat farkı verilmesi ve isteyen müteahhitlere işlerini devredebilmenin önünü açmaktadır diyen CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, “Kamu müteahhitlerine fiyat farkı uygularken belediyelerin durumunu da dikkate almak zorundayız. Getirilmeye çalışan bu düzenleme belediyeleri bu kamu ihaleleri nedeniyle fiyat farkı ödemek zorunda bırakacaktır. O nedenle, belediyelerin normal bütçesinin dışında ani gelişen bu kararla birlikte eğer ek ücret ödemek zorunda kalacak ise belediyelere ve özel idarelere de bu anlamda bir destek verilmesi gerekir, aksi hâlde, belediyeler gerçekten büyük sıkıntı içerisine düşecektir.” dedi.

Bu maddede bahsi geçen kesim müteahhitler diyen Milletvekili Cavit Arı, “Sadece bu açıdan baktığımızda tabii, “Ya, müteahhittir kardeşim, sonucuna katlansın.” diyebilirsiniz, denebilir ama şimdi, şu pencereden bakalım: siz müteahhitleri dahi bu duruma düşürdünüz; bugün “Bu ülkede bolca para kazanıyor.” diye değerlendiren belli bir kesimi dahi bu şekilde desteklenmek zorunda bıraktınız. Müteahhitler de bir anlamda iflasın eşiğine gelmiş durumda. Müteahhitler bu süreçte destek yanında ayrıca başka talepleri de var, bunların en başında da yine tasfiye konusunda da taleplerinin kabul edilmesi. Bilindiği üzere 2019 yılında da benzer bir düzenleme getirilmişti. Bu düzenlemede tasfiye imkânı da vardı, kaldı ki o tarihte pandemi dahi yoktu ve o günkü ekonomik koşullar içerisinde sizin kötü yönetiminiz nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle böyle bir dönem yaşanmıştı. O dönemde dahi siz, müteahhitlere bir tasfiye imkânı sağlamıştınız. Şimdi, müteahhitlerin de yine böyle bir beklentisi var.” açıklamasında bulundu.

Vatandaş ekonomik olarak gerçekten can çekişiyor. Her şey pahalı; artık bugün benzin, mazot 14 TL’ye yaklaştı, vatandaş markete girmekten korkar hâle geldi. Daha yakın tarihe kadar 100 TL’lik benzin alsa araçların göstergesi hemen harekete geçerdi. Şimdi, 100 TL’lik benzin alsa o aracın göstergesi 100 TL’lik benzini muhatap dahi kabul etmiyor, 100 TL’lik benzini o aracın göstergesi yok sayıyor. İşte, böyle bir dönemi yaşıyoruz diyen Cavit Arı, konuşmasına “Çiftçi zaten perişan durumda. Çiftçi bakın, sayenizde tohum alamaz duruma geldi. Tohum alsa ekim yapamaz duruma geldi. Ekim yapsa gübre atamaz duruma geldi. Atsa da tarlasını süremez duruma geldi. Kısacası çiftçiyi de perişan ettiniz. Bakın, bir emekli vatandaşımızın biraz önce gönderdiği bir mesajı sizlerle paylaşayım. “Devlet memuru iken ilçemdeki 2 armut bahçemde daha iyi üretim yaparım diye emekli oldum.” diyor. Ancak hayatın gerçekleriyle orada karşılaşmış ve “Geçen yıl bahçenin birisinin ağaçlarını söktüm. Eğer böyle giderse ikinci bahçeyi de sökmek zorunda kalacağım. Bir müddet sonra da satmak zorunda kalacağım ve bugün ben 3,5 TL’ye mal ettiğim bir meyvemi 1 TL’ye -onu da alıcı bulabilirsem- ancak satabilirim, satabilecek durumdayım.” diyor diye devem etti.

Milletvekili Cavit Arı, “Tabii, bu arada bir eli yağda bir eli balda olan müteahhitleriniz de var sizlerin o kamu-özel iş birlikleriyle keyifleri yerinde olan, doların her gün artmasıyla kazancına kazanç katan müteahhitleriniz de var ama bakın, Anadolu’da hayat mücadelesi verenler de var yani şimdi, her müteahhidi de rantçı sayamayız. Onlar diyor ki, bakın, onlar diyor ki: “Yakın tarihe kadar inşaat demirinin tonu 3 bin TL’ydi.” diyor. Bugünse aradan daha altı ay geçmeden 13 bin TL’ye çıkmış yani altı ay içerisinde 4 kattan fazla artırmışsınız arkadaşlar. Bakın, bu sizin hüneriniz. Yani demir altı ay bile geçmeden 3 bin liradan 13 bin liraya çıkmış. Çimento 120 TL’den 5 kat artmış, 600 TL’ye çıkmış; bu da sizin hüneriniz. Diğer inşaat malzemeleri de yine yüzde 100’den yüzde 150’ye kadar çıkmış durumda. İşte, müteahhitlerin yaşadığı bu sıkıntının tek sebeplisi de sizsiniz yani AKP iktidarıdır.” dedi.

Chp Antalya İl Başkanlığı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet