Mimarlar ve Çevreciler İptal Davası Açtı: Betonlaşma Karşısında Direniş

Gazipaşa'nın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Koru, Kâhyalar ve Selinus sahillerinin doğal sit alanı vasfı kaldırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikle Koruma Amaçlı İmar Planı'na dönüştürülen bu bölgelerde, özellikle Selinus sahilinde yapılması planlanan 5 yıldızlı turizm tesisi projesi, yerel halk ve uzmanlar arasında büyük tepkiyle karşılandı.

Yayınlanma:
Mimarlar ve Çevreciler İptal Davası Açtı: Betonlaşma Karşısında Direniş

Gazipaşa'nın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Koru, Kâhyalar ve Selinus sahillerinin doğal sit alanı vasfı kaldırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Koruma Amaçlı İmar Planına dönüştürüldü. CHP'li Gazipaşa Belediyesi ise “18 uygulaması” ile arazileri rant planına uygun hale getirdi ve betonlaşmanın önü açıldı. Selinus sahilini içine alan 50 bin metrekarelik alanda yapılması planlanan 5 yıldızlı turizm tesisinin projeleri ortaya çıktı. Green Park Otelleri’nin sahibi Adil Üstündağ, bu bölgede inşa etmeyi planladığı otelin proje görsellerini yerel basınla paylaştı. Sahil için hazırlanan koruma amaçlı imar planında 4 kat yapılaşma izni verilirken, görselleri sunulan otel projesinin 8-10 katlı olduğu iddia edildi.

TARIM DA OLUMSUZ ETKİLENECEK

Yapılması planlanan bu otele bölge halkı kesinlikle karşı çıkıyor. Gazipaşalı üreticilere göre, büyük turizm tesisleri inşa etmek, binlerce çiftçinin temel geçim kaynağını tek bir otelcinin çıkarına feda etmek anlamına geliyor. Gazipaşa Hepimizin Platformu üyesi Ziraat Mühendisi Yavuz Çetin, bir kasaba büyüklüğündeki alana kurulması planlanan tesisin, tarımsal sulamaya da olumsuz etkileri olacağını söyledi. Çetin, Gazipaşa’da ancak özel dokusuna uygun bir turizm modeli ile turizm yapılabileceğini belirtti.

'KİTLE TURİZMİNİ BURASI KALDIRAMAZ'

Gazipaşa’nın ilk otelcisi Bülent Kocabaş, ilçenin yapısının kitle turizmini kaldıramayacağını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Evet turizme karşı değiliz. Ancak turizm çeşidi, modeli ne olmalı ve nasıl olmalı? Yeterince tartışılmadı... Her şey dahil sistemi geçerliliğini yitiriyor ve dünyada tartışılıyor. Devasa tesisler ve oteller uygulaması bitti. Böyle bir kitle turizmine gerek yok. Kaş, Alaçatı, Çeşme gibi çok güzel modeller yaratılabilir. Gazipaşa geç kalmış değil. Yüksek gelir de sağlanabilir. Burada geçerli olan kitle turizmi değil, bireysel, öz, turiste hitap eden turizm hizmeti olmalı. Bu proje tekrar gözden geçirilmeli. Gazipaşa sahilleri inşaat yoğunluğuna uygun değildir. Yeni gelecek belediye başkan adaylarının ve meclis üyelerinin değerlendirmesini öneriyorum. Gelecek nesilleri düşünmeliyiz. Bu üç sahilin sit alanı vasfı kaldırıldı, parsellendi. Halkın hiçbir gereksinimi gözetilmeden sadece rant için imara açıldı.”

'BURASI TARIM CENNETİ'

Projenin Gazipaşa tarımına zarar vereceğinin de altını çizen Kocabaş: “İlçemiz tropikal meyve cenneti. Her geçen yıl üretim hacmini artırıyor. İhracatta sınırları zorluyor. Özellikle tropikal iklimin birçok meyve sebze çeşidi yetişiyor artık. Bu ürünlerin yetişme koşullarını sağlayan ana etken; deniz. Tesisler sahilde set oluşturduğu zaman üretim alanlarına deniz havası ulaşmayacak. İklim değişecek. Ayrıca istihdam yaratacaklarını söylüyorlar. Burası bir tarım kenti. Üretimi geliştirin, destekleyin. O zaman çalışkan Gazipaşa halkına hizmet etmiş olursunuz.” dedi.

‘PROJEDEN VAZGEÇİN' ÇAĞRISI

Vatan Partisi İl Sekreteri Ahmet Özbay ise doğal ve tarihi alanların betonlaşmamasını belirtti ve Gazipaşa'da yapılan projenin bölgeye uygun bir proje olmadığını belirtti. Bu sebeple bu projeden vazgeçilmeli çağrısında bulundu.

İPTAL DAVASI AÇILDI

Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı iptal davası açtı. Yapılan açıklamasında, “Yapılaşmaya açılan alanın depremsellik açısından sıvılaşma riski yüksek bir bölgede olması, Doğal Sit Alanı olması, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağaları ile Akdeniz foklarının üreme ve yaşam alanı olması, arkasındaki dikili ve örtü altı tarım alanları üzerinde yapılaşma baskısı oluşturacak olması ve açıkça Anayasa’ya, ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere, ilgili yasa ve yönetmeliklere ve kamu yararına da aykırı olması nedeniyle iptali istemiyle yasal yollara başvuracağımızı, halkımızın ve ilgililerin bilgisine sunarız.” dendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet