CAVİT ARI’DAN, MANAVGAT ORMAN YANGINI MAĞDURLARI İÇİN KANUN TEKLİFİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit Arı, Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28/07/2021 tarihinde başlayan ve sonrasında Akseki, Gündoğmuş, Alanya ve Gazipaşa İlçeleri ve çevresinde etkili olan yangın...

Yayınlanma:
CAVİT ARI’DAN, MANAVGAT ORMAN YANGINI MAĞDURLARI İÇİN KANUN TEKLİFİ

TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifinin genel gerekçesinde;

Manavgat orman yangını nedeniyle evleri, hayvan ağılları, vb. taşınmazları hasar gören ve kullanılamaz hale gelmiş olan hak sahibi vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin telafisi amacıyla Manavgat, Akseki, Gündoğmuş, Alanya ve Gazipaşa ilçeleri “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilmiş olup AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı)’a başvurmaları söylenmiştir. Ancak başvuru sırasında afetzededen “boş senet / boş sözleşme” imzalanması istenmiş ve gerekçe olarak da şu anda maliyetlerin belirlenmemiş olması ve başvuru sahibinden ne kadar para isteneceğinin kesinleşmemesi gösterilmiştir. Yangın süreci içerisinde Cumhurbaşkanı tarafından “Evleriniz yapılacak, yüzde 60’ını biz karşılayacağız, yüzde 40’ını siz.” üç gün sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından “Evleriniz yapılacak, yüzde 50’sini biz, yüzde 50’sini siz.” açıklaması yapılmıştır.

Evleri, hayvan ağılları, vb. taşınmazları yanan vatandaşlarımızın söz konusu taşınmazlarının ne şekilde yapılacağına, kaça yapılacağına dair bilgisi yoktur. Ancak buna rağmen vatandaşlara boş sözleşmeler imzalattırılarak ne kadar ödeyeceği belli olmayan rakamların altına taahhüt imzası attırılmaktadır. Manavgat orman yangını klasik sıradan bir yangın değildir. Klasik bir şekilde evi yanmış bir vatandaşın yangın süreci değildir. Burada devletin görevini gereği gibi yapmaması nedeniyle, gerektiği gibi mücadele edip ormanları söndüremediği için binlerce vatandaşımız mağdur olmuş durumdadır. Evi yanmış, o evdeki anıları yanmış, geçmişi yanmış, eşyaları yanmış, tüm hatıraları yanmış vatandaşımıza evin yüzde 50’sine yirmi yıl süreyle kredi borçlandırması yapılmaktadır ki 60, 70, 80 yaşına gelmiş vatandaşın yirmi sene borç altına sokulması, çaresiz olan vatandaşımızın kaderine mahkûm edilmesi demektir.”

diyen CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit ARI,“Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma sonrasında toplamda 7 milyon metreküp ağacın zarar gördüğü tespit edilmiş olup 5,3 milyon metreküpünün kesim dahil satışı için ihaleler hızlı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Söz konusu ihalelerden elde edilen gelirin Manavgat ve bölgesindeki halkımızın mağduriyetinin giderilmesinde kullanılması ve taşınmazları yeniden inşası için vatandaşlardan bir kuruş dahi talep edilmemesi gerekmektedir.” dedi.

Chp Antalya İl Başkanlığı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet