ECB Toplantısı, Aralık 2020

ECB’nin kamuoyu ile paylaşılan toplantı sonuç metninin ardından makro projeksiyonların detayları da Başkan Lagarde tarafından basın toplantısında açıklandı. Beklendiği şekilde kısa-orta vadeli beklentiler aşağı yönde...

Yayınlanma:
ECB Toplantısı, Aralık 2020

ECB’nin kamuoyu ile paylaşılan toplantı sonuç metninin ardından makro projeksiyonların detayları da Başkan Lagarde tarafından basın toplantısında açıklandı. Beklendiği şekilde kısa-orta vadeli beklentiler aşağı yönde güncellenirken, ilk kez paylaşılan 2023 rakamlarında ise görülüyor ki enflasyon öngörülebilir süre içerisinde ECB beklentilerine yaklaşmaktan uzak kalmaya devam edecek.

Detaylar yakından incelendiğince özellikle pandeminin ikincil dalgalarına dair yansımalar dikkat çekiyor. 2020 yılına dair GSYH beklentisi Eylül ayı beklentisi olan %-8’den beklentilerden daha güçlü açıklanan %-7.3’e olumlu yönde revize edilirken, gelecek yıl için %5 olarak açıklanan rakam %3.9 seviyesine çekildi. 2022’de +1 puan ile %4.2 GSYH performansı beklenirken, 2023 yılı ise %2.1 olarak duyuruldu. TÜFE ise içerisinde bulunduğumuz yıl için -0.1 puan güncelleme ile

%0.2’ye düşürülürken, 2021’de %1 olarak korundu. 2022 yılında -0.2 puan ile %1.1’e çekilen beklenti 2023 için %1.4 olarak duyuruldu.

 Başkan Lagarde’ın gerçekleştirdiği açıklamalarda pandeminin ikincil dalga risklerine atıf yapılırken, süregelen aşı geliştirme çalışmaları ve son çeyrek büyüme beklentilerine de değinildi. Hali hazırda devam eden pandeminin ikincil dalgasına ait derinlik ve süre beklenenden uzun olarak değerlendirilirken, hizmetler sektörü önderliğindeki zayıflamanın son çeyrek yansımaları ise %2.2 daralma şeklinde gerçekleşebilir. Enflasyon beklentileri özellikle uzun vadede baskılanmaya devam ederken, görülüyor ki 2023’e dek –dahil- ECB beklentilerinden uzak kalmaya devam edecek. Toplantı sonuç metninde yer verilen kur değerlendirmesi Başkan Lagarde’a yönlendirilen soru seti içerisinde de yer alırken, farklı bir açıklama gözlenmedi. Fiyatlar üzerindeki aşağı yönlü baskı –EUR değerlenmesi kaynaklı- belirtilirken, orta vade etkisinin yakından izleneceği yinelendi.

ECB nezdinde açıklanan paket içeriğini ve Başkan Lagarde’ın gerçekleştirdiği açıklamaları EUR kuru için “oyun değiştirici” yeni bir faktör olarak değerlendirmiyoruz. Bu nedenle çapraz işlemlerde yeni bir beklenti içerisinde olmadığımızı belirtmek gerekiyor. Biz, Deniz Yatırım Araştırma Bölümü olarak, EURUSD paritesinin 1.20’li seviyelerde konsolide olmasını bekliyoruz. Aralık ayı FOMC toplantısı global USD hareketliliği açısından yakından izlenmeli. Şu aşamada DXY için 90-91 seviyeleri arasındaki aralığın taban oluşumuna işaret ettiğini, en azından 2020 yılı için bu eksende gelişmeleri yüksek gördüğümüzü belirtmek isteriz.

Avrupa Merkez Bankası (ECB)’nin Aralık ayı toplantısına dair sonuç metni kamuoyu ile paylaşıldı. Daha önce paylaştığımız beklentilerimize ve piyasa konsensüsüne paralel güçlü bir teşvik paketi geldiğini görüyoruz. Ayrıca, Eylül ayında olduğu üzere son kur gelişmelerine dair değerlendirmeler de kamuoyuna yapıldı.  Toplantı sonrasında açıklanan hamlelerin detaylarına bakacak olursak:

1. Politika faizi olarak kullanılan araçlarda herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Kritik pozisyonda olan mevduat faiz oranı seviyesi %-0.50 olarak korundu.

2. Pandemi sürecinde devreye alınan PEPP varlık alım programında beklentilerimize paralel genişlemeye gidildi, +500 milyar EUR. Toplamda 1.85 trilyon EUR seviyesine yükseltilen paketin süresi de Mart 2022’ye dek uzatıldı.

3. PEPP varlık alımları nette pandemi koşulları sona erene dek devam edecek.

4. PEPP nezdinde yapılan yatırımların geri dönüşleri 2023 sonuna dek sürdürülecek.

5. TLTRO III programı nezdinde yapılan fonlamalar +12 ay şeklinde güncellendi. Böylece Haziran 2022 tarihi takvimsel belirlenmiş oldu. Haziran-Aralık 2021 döneminde +3 operasyon gerçekleştirilecek. İhalelerde toplam stok rakamının  %50’si kadar yapılabilen borçlanma rakamı %55’e yükseltildi. (Stock of eligible loans)

6. 7-22 Nisan tarihlerinde alınan teminat rahatlatma koşulları Haziran 2022’ye dek uzatıldı.

7. PELTRO kapsamında yapılan fonlama operasyonlarına 2021’de +4 operasyon daha eklendi.

8. APP başlığı altında yapılan 20 milyar Euro tutarındaki varlık alımları faiz artışından hemen kısa süre öncesine dek korunacak.

9. Diğer merkez bankaları ile açılan swap hatlarının süresi Mart 2022’ye dek uzatıldı. 

10. Belirsizlikler pandemi gelişmeleri ve aşı cephesinden gelen haber akışına dek yüksek seyretmeye devam ediyor. Kur gelişmeleri orta vadeli enflasyon gelişmelerine olan etkisi açısından yakından izlenmekte.

Kaynak Deniz Yatırım-Orkun Gödek
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet