AB Zirvesi Türkiye Konusunu Tartışma Gündeminden Çıkardı

AB Konseyi, 14-15 Aralık liderler zirvesinde Türkiye konusunu tartışma gündeminden çıkardı. Uluslararası gelişmeler nedeniyle Türkiye konusu bu zirvenin gündeminde yer almayacak. Josep Borrell'in hazırladığı rapor, Türkiye-AB ilişkilerine ilişkin öneriler içeriyor ancak bu raporun detaylı tartışması daha sonraki zirvelerde ele alınacak. Zirve, Ukrayna'ya mali yardımlar ve müzakerelerin başlaması gibi konularda hararetli tartışmalara sahne olacak.

Yayınlanma:
AB Zirvesi Türkiye Konusunu Tartışma Gündeminden Çıkardı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, 14-15 Aralık liderler zirvesinin gündemini belirlerken, Türkiye konusunu tartışma gündeminden çıkardı. Bu hafta gerçekleşecek olan zirvede, AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğini değerlendiren bir rapor ele alınması bekleniyordu. Ancak uluslararası alandaki gelişmeler nedeniyle Türkiye konusu bu toplantının tartışma gündeminde yer almayacak.

Uluslararası Gündem Öncelikli

AB yetkilileri, Türkiye konusunun bu zirvede ele alınmamasının nedenini uluslararası gündemdeki diğer konulara verilen öncelik olarak açıkladılar. AB Konseyi'nin, Türkiye konusunu muhtemelen ilerleyen tarihlerdeki zirvelerde, büyük olasılıkla Mart 2024'teki zirvede ele almayı planladığı ifade edildi.

Raporun Etkisi Devam Ediyor

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in hazırladığı ve AB-Türkiye ilişkilerine yönelik öneriler içeren rapor, Alman hükümet kaynakları tarafından memnuniyetle karşılandı. Rapor, ilişkilerdeki kırılganlığa rağmen diyalogun geliştirilmesini ve Gümrük Birliği'nin modernleştirilmesi görüşmelerinin başlatılmasını önermişti.

Ab Zirvesinin Diğer Gündem Maddeleri

Zirvede beklenen diğer konular arasında Ukrayna’ya mali yardımlar ve AB müzakerelerinin başlaması yer alıyor. Almanya, Polonya ve Baltık ülkeleri, Ukrayna ile tam üyelik müzakerelerine başlanmasını desteklerken, Macaristan'ın bu konuda itirazları devam ediyor. Macaristan, Ukrayna'ya yapılacak mali yardımlar konusunda da çekincelerini sürdürüyor.

Bu haber, AB Konseyi'nin Türkiye konusunu ele almaktan vazgeçtiği gelişmeleri ve zirvenin öncelikli gündem maddelerini aktarıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet