Alanya'daki Kiracıları Üzecek Haber

Kira uyarlama davaları, kira artışlarının ekonomik göstergelerin ötesine geçtiği durumlarda açılabilecek. Bu yeni gelişme, özellikle yüzde 25'lik kira artış sınırı nedeniyle yaşanan uyuşmazlıkların çözümüne yeni bir yol açıyor. Verilen karar Alanya'daki kiracıları da etkileyecek.

Yayınlanma:
Alanya'daki Kiracıları Üzecek Haber

Kararda, 5 yıldan önce kira tespit davası açamayan mülk sahiplerinin, kira uyarlama davaları açarak kiralarını emsal kiralara göre artırabileceği belirtildi.

Kararı değerlendiren Arabulucu Avukat Umut Metin, “Bu karar yüzde 25 sınırına ilişkin değil. Kira uyarlama davalarında 5 yıldan önce de açılabileceğine dair bir karar. Bu davada mülk sahipleri, kiranın düşük kaldığını belirterek uyarlama davası açmış. Mahkeme de kiranın emsallerine göre belirlenmesine karar vermiş” dedi.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı da, “Uyarlama davaları, kira tespiti dışında ya da kira artışının ekonomik göstergeler dışında da farklı, ekonomik seyre uymayan şekilde geliştiğinde de açılabiliyor. Bu çerçevede kiralanan yerlerin niteliği, kullanım alanı, konumu, bölgedeki kira bedelleri normalin üstünde değişikliklere uğradıysa, emsal kira paraları çok arttıysa, dövizde ani iniş ve çıkış olduysa uyarlama davası açılması mümkündür” ifadelerini kullandı.

Özelmacıklı, “Özellikle İstanbul başta olmak üzere bazı büyükşehirlerde yüzde 25 kira sınırlaması nedeniyle mal sahibi ve kiracı uyuşmazlıkları o kadar arttı ki eski kiracı ile yeni kiracı arasında farkın 4-5 kat çıktığını söyleyebiliriz” dedi.

Kira tespiti davalarında bir dava açma tarihi (5 yıldan sonra) söz konusuyken, uyarlama davalarında daha önce de açılabildiğine dikkati çeken Özelmacıklı, “Uygulamanın Yargıtay Genel Kurulu kararı olmadan kiracı ve mal sahibi anlaşmazlıklarında değerlendirilebilmesi kira artışlarında yüzde 25’lik sınırın kaldırıldığını tamamen söylemek mümkün değil” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet