Antalya ve Alanya'da sivrisinek alarmı!

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar nedeniyle Antalya ve Alanya'da sivrisinek popülasyonunun arttığını, kış uykusuna yatmayan sivrisineklerin kan emmeye devam ettiğini belirterek, vatandaşları sivrisineklerle mücadele konusunda uyardı.

Yayınlanma:
Antalya ve Alanya'da sivrisinek alarmı!

Antalya ve Alanya'da kış aylarında dahi sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, sivrisinek popülasyonunu olumsuz etkiliyor. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, bu durumun sivrisineklerin kış uykusuna yatmamasına neden olduğunu ve erişkin halde kan emmeye devam ettiklerini belirtti.

Prof. Dr. Çetin, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye genelinde yaşanan sıcaklık artışının sivrisinek popülasyonunu çoğalttığını ifade ederek, özellikle Culex ve anopheles cinsi sivrisinek türlerinin kış uykusuna geçmeyerek etkin bir şekilde saldırıya devam ettiğini açıkladı.

İLAÇLAMA VE KONTROL ŞART

Prof. Dr. Çetin, yerel yönetimlere, seçim sonrası nisan ayında yoğun ilaçlama uygulaması yapmaları çağrısında bulunarak, sivrisineklerin barınabileceği su birikintisi oluşturan alanların kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, vatandaşları da konutları çevresinde su birikintisi oluşturmamaları ve dikkatli olmaları konusunda uyardı.

SİVRİSİNEK TAŞIDIĞI HASTALIKLARLA İLGİLİ RİSK OLUŞTURABİLİR

Prof. Dr. Çetin, sivrisineklerin taşıdığı hastalıkların riskini de gündeme getirerek, özellikle Asya kaplan türü sivrisineklerin Türkiye'de yayılış göstermesiyle gelecek yıllarda bu tür hastalıklarla karşılaşma olasılığının artabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle, ilaçlama ve çevre kontrolüne büyük önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Sivrisineklere karşı mücadelede vatandaşların bilinçli olmalarının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Çetin, su birikintilerine dikkat edilmediği takdirde bahar ve yaz aylarında ciddi sivrisinek sorunları yaşanabileceği uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet