AYM, Hüseyin Karadağ'a Verilen 'Erdoğan'a Hakaret' Cezasını Hak İhlali Kabul Ett

2015 yılındaki Ankara Garı Katliamı'na tepki göstermek için Zonguldak'ta düzenlenen eylem sonrası açılan davada, Anayasa Mahkemesi, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Mahkemenin kararının ardından, Zonguldak 5. Asliye Ceza Mahkemesi, SOL Parti üyesi Hüseyin Karadağ'a beraat kararı verdi.

Yayınlanma:
AYM, Hüseyin Karadağ'a Verilen 'Erdoğan'a Hakaret' Cezasını Hak İhlali Kabul Ett

2015 yılında gerçekleşen ve Cumhuriyet tarihinin en kanlı katliamlarından biri olarak kaydedilen 10 Ekim Ankara Garı Katliamı'na karşı Zonguldak'ta düzenlenen eylemde, 'Cumhurbaşkanına alenen hakaret' iddiasıyla 9 kişi hakkında dava açıldı. 2017 yılında sonuçlanan dava, Zonguldak 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü ve mahkeme, bir kişiye beraat, 8 kişiye ise 11 ay 20 günden 1 yıl 11 aya kadar hapis cezaları verdi.

Anayasa Mahkemesi'ne İtiraz ve Hak İhlali Kararı

Ceza alan SOL Parti üyesi Hüseyin Karadağ'ın itirazı, ilk derece mahkemesi tarafından reddedildi. Bunun üzerine Karadağ, kararı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı. AYM, yerel mahkemenin verdiği kararı hak ihlali olarak değerlendirdi ve Karadağ'ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini belirtti. Kararda, yargılanan kişinin konuşmaları ve attığı sloganların ifade özgürlüğü kapsamında olduğu ve eleştiri sınırları içinde bulunduğu vurgulandı.

Yeniden Görülen Davada Beraat Kararı

AYM'nin kararı sonrasında dava, Zonguldak 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü. Mahkeme, Hüseyin Karadağ’a beraat kararı verdi. Kararda, Karadağ'ın suç işlediğine dair inandırıcı delil bulunamadığı ve fiilin sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması gerekçesiyle beraatine karar verildiği belirtildi. Bu karar, ifade özgürlüğü bağlamında önemli bir adım olarak değerlendirildi ve yargı sürecindeki insan haklarına saygının altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet