Hüseyin Değirmenci'den Alanya Esnafına Uyarı

Alanya Lokantacılar ve Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, 28 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayınlanan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik" hakkında açıklamalarda bulundu. 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren yönetmeliğin detaylarıyla ilgili bilgiler verdi.

Yayınlanma:
Hüseyin Değirmenci'den Alanya Esnafına Uyarı

28 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayınlanan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik" ile Airbnb ve benzeri günlük konut kiralamaya dair yeni kural ve düzenlemeler 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girdi. Alanya Lokantacılar ve Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Değirmenci, açıklamada yönetmelik kapsamında günlük kiralık evlerin ruhsatlandırılması ve Turizm Bakanlığı'ndan kayıt belgesi alınması için üyelerin ve esnafların e-devlet üzerinden başvuru yapabileceklerini belirtti. Yönetmelik sürecinde en büyük sıkıntılarından birinin yüzde yüz maliklerinden alınacak muvafakatler olduğunu söyleyen Değirmenci, bu konuda herhangi bir değişiklik olmadığını, ancak bulundukları sitelerde blok üzerinde sorumlulukların bulunduğunu ifade etti. Değirmenci, “Geçtiğimiz aylarda çok gündeme gelen günlük kiralarla ilgili kanun çıkmıştı. Turizm bakanı bu konuda çok ısrarcıydı. Bununla ilgili yönetmelik 28 Aralık itibariyle çıktı. Bu yönetmelik gereği de günlük kiralık evleri ruhsatlandırma ve Turizm Bakanlığı’ndan kayıt belgesi almak için üyelerimizi ve esnaflarımız e-devlet üzerinden başvuru yapabilecekler. Bu yönetmelik süreci içinde de bizim için en büyük sıkıntı olan konulardan bir tanesi yüzde yüz kat maliklerinden alınacak olan muvafakatlerdi. Bunda bir değişiklik olmadı. Sadece bulunduğu sitelerde blok üzerinde bir sorumlulukları oldu. Bununla ilgili uygulamaları da önümüzdeki günlerde göreceğiz. Turizm müdürü ile de yaptığımız görüşmelerde bu konuda eğitim alacaklarını ve denetimlerin devam edeceğini görüyoruz. Kayıt dışı çalışan kişilerin, yabancıların günlük kiralık daire verenlerin tespit edilmesi ve kayıt altına alınması. Odamıza üye olan 36 esnafın zaten kaydı var. Vergilerini ödüyorlar. Emniyete gelen misafirleri bildiriyorlar. Ama yüzde yüz muvaffakiyet sıkıntı doğuracak gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

RESTORAN VE KAFELERDE YENİ DÖNEM BAŞLADI
Öte yandan Değirmenci, Aralık ayında Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik gereği, restoran, lokanta ve kafelerde fiyat belirtme zorunluluğunun 1 Ocak itibarıyla başladığını açıkladı. Yeni uygulama kapsamında, işletmelerin kapılarına fiyat tarifeleri asılması ve masalarda ürün fiyatlarının bulunması gerektiğini belirten Değirmenci, 2024 yılı için tarife oluşturma sürecine başlandığını ifade etti. Değirmenci, “1 Ocak itibariyle restoran, lokanta ve kafelerde fiyat tarifelerinin kapıya asılması ve masaların üzerine de ürünlerin fiyatlarının bulunması uygulaması yürürlüğe girdi. Tarifeyi sezon öncesi Şubat-Mart ayları içerisinde yapıyorduk. Lokantacı esnafımızla bugün toplantı yapıp 2024 yılı itibariyle uygulayacağımız tarifeleri tespit edeceğiz. Maliyet hesaplarından sonra Antalya Odalar Birliği’nin tastikiyle valiliğe göndereceğiz. Tarifelerimiz hazır olacak. Belediye ve zabıta müdürüyle koordineli bir şekilde çalışacağız. Alanya’da bu uygulama zaten daha önce vardı. Şimdi daha detaylı olacak. Bu tarifeler Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu’nun tarifesi ve hologramlı. Bu tarifeleri biz basıp esnaflara vereceğiz. Azami fiyatlar listede yer alacak” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet