Irak'ta On Yıl Sonra Yerel Seçim

Irak, on yıl aradan sonra yerel seçimleri gerçekleştiriyor. Yaklaşık 16 milyon seçmenin katıldığı seçimlerde, çeşitli partilerden 5 bin 904 aday yarışıyor. Bu süreç, ülkenin güvenlik ve siyasal istikrarını önemli ölçüde test ediyor.

Yayınlanma:
Irak'ta On Yıl Sonra Yerel Seçim

Irak, uzun bir aradan sonra yerel seçim sürecine girmiş bulunuyor. Bu, ülkenin geçirdiği siyasal ve güvenlik sorunlarından sonra önemli bir adım olarak görülüyor. Başkent Bağdat başta olmak üzere, güney kentleri, doğudaki Diyala ve kuzeyden Salahaddin, Kerkük ve Musul'da halk, yerel seçimler için sandığa gidiyor.

Bu seçimler, Federal Irak'ın yanı sıra, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) şehirleri kapsamıyor. Seçmenler, yaklaşık 16 milyon kişinin oy kullanma hakkı olduğu bu seçimlerde, çeşitli partiler ve ittifaklardan gelen toplam 5 bin 904 aday arasından seçim yapacak. Bu adaylar, mecliste yer alacak 275 sandalye için yarışıyorlar ve bu sandalyelerin 70'i kadın kotasına ayrılmış durumda.

Irak'ta Seçimler ve Güvenlik Önlemleri

Irak'taki vilayet meclisleri, her ilde yasama ve denetleme yetkisi taşıyor ve anayasayla çelişmeyecek yerel mevzuat çıkarma hakkına sahip. Oy verme işlemi, seçim günü saat 18.00'de sona erecek. Irak'ta, bu seçimler öncesinde, güvenlikte "yüksek alarm" seviyesine geçildi.

Ülkede en büyük Şii tabanına sahip olan Şii dini ve siyasi lider Mukteda es-Sadr, bu seçimleri boykot ediyor. Vilayet meclisi seçimlerinin normalde her 4 yılda bir yapılması gerekiyor. Ancak 2013 sonrasında IŞİD saldırıları ve güvenlik, siyasal istikrarsızlık seçimlerin yapılmasına engel olmuştu. Vilayet meclisleri, 2019'da yaşanan protestoların ardından feshedilmişti. Kerkük'te ise en son yerel seçimler 2005 yılında yapılmıştı.

Bu seçimler, Irak'ın güvenlik ve siyasal istikrarını önemli ölçüde test ediyor. Yerel seçimlerin son olarak 2013'te yapıldığı ülkede, bu seçimlerin sonuçları, Irak'ın gelecekteki siyasi manzarasını büyük ölçüde şekillendirecek. Yerel halk ve uluslararası toplum, bu seçimlerin sonuçlarını ve sürecini yakından takip ediyor, Irak'taki siyasal ve sosyal dengelerin nasıl etkileneceğini merakla bekliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet