İran, uluslararası hukuku ihlal etti: Yine bir çocuk idam edildi

Birleşmiş Milletler, İran'daki Mahsa Amini protestoları bağlamında gerçekleştirilen 17 yaşındaki Hamidreza Azari ve 22 yaşındaki Milad Zohrevand'ın idamlarını kınadı. BM İnsan Hakları Ofisi, Tahran'ı idam cezasını derhal durdurmaya çağırdı.

Yayınlanma:
İran, uluslararası hukuku ihlal etti: Yine bir çocuk idam edildi

Birleşmiş Milletler (BM), İran'da Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolar sırasında yaşanan idamları kınadı. BM İnsan Hakları Ofisi sözcüsü Elizabeth Throssell, Hamidreza Azari ve Milad Zohrevand'ın idamlarını eleştirerek Tahran yönetimini idam cezasını uygulamaktan vazgeçmeye çağırdı.

İran'daki İdam Kararları ve Uluslararası Tepkiler

Throssell, uluslararası sözleşmelerin idam cezasını ve özellikle 18 yaşın altındaki kişilerin işlediği suçlar için idam cezasının uygulanmasını yasakladığını hatırlatarak, bu idamların İran'da çocuk suçlu olduğu iddia edilen bir kişinin bu yılki ilk infazı olduğunu ifade etti. Zohrevand'ın yargılamasının uluslararası insan hakları hukukuna uygun olmadığını belirten Throssell, Zohrevand'ın ailesinin tutuklandığına dair rahatsız edici bilgiler olduğunu ekledi.

İran'da İdam Cezası Uygulamaları

Throssell, İran'ın özellikle uyuşturucu suçlarına yönelik en yüksek ölüm cezası uygulamalarına sahip ülkelerden biri olduğunu ve azınlıkların orantısız bir şekilde ölüm cezasına çarptırıldığını vurguladı. İran hükümetine, idam cezasının kullanımını durdurma ve moratoryum uygulama çağrısında bulundu.

Mahsa Amini Protestoları ve İran'daki Durum

Mahsa Amini'nin "ahlak polisi" tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı" iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi, İran'da kitlesel protestolara yol açtı. Eylül-Aralık 2022 tarihleri arasında devam eden bu protestolarda, hükümet karşıtı göstericilere karşı sert müdahalelerde bulunuldu. BM'nin bu infazları kınaması, İran hükümetine uluslararası insan hakları yükümlülüklerini hatırlatıyor ve siyasi aktivistlerin haklarını koruma çağrısında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet