Mısır'dan Yeni Ateşkes Teklifi

Gazze Şeridi, İsrail ordusunun ablukası altında devam eden yoğun bombardımanlarla zor günler geçiriyor. Bu durum, bölgedeki insan kayıplarının artmasına sebep oluyor. Mısır'ın, devam eden çatışmaların yaşandığı Gazze için bir ateşkes teklifi sunduğu iddia edildi. Bu teklif, "üç aşamalı bir ateşkes" ve esirlerin kademeli olarak serbest bırakılmasını içeriyor.

Yayınlanma:
Mısır'dan Yeni Ateşkes Teklifi

Mısır ve Hamas arasında Kahire'de yapılan görüşmelerde, ilk aşamada 2 haftalık bir ateşkes öngörülüyor. Bu süre 3 veya 4 haftaya kadar uzatılabilir. Bu aşamada, kadınlar, çocuklar, yaşlı erkekler ve hastalar olmak üzere toplamda 40 İsrailli esirin serbest bırakılması planlanıyor. Karşılığında, İsrail'in de 120 Filistinliyi serbest bırakması bekleniyor. Ayrıca, bu süre boyunca ateşkesin sağlanması ve İsrail tanklarının Gazze'den çekilerek, insani yardımların bölgeye ulaştırılması hedefleniyor.

Teknokratik Hükümet Kurulması

İkinci aşamada, Filistinli gruplar arasında görüşmelerin sağlanarak Batı Şeria ve Gazze'de bir teknokratik hükümetin kurulması gündeme gelecek. Bu, bölgede daha istikrarlı bir yönetim yapısının oluşturulmasına yardımcı olabilir.

Kapsamlı Ateşkes ve Esirlerin Tamamen Serbest Bırakılması

Üçüncü ve son aşamada, kapsamlı bir ateşkesin sağlanmasının ardından, Gazze'deki tüm İsrailli esirlerin serbest bırakılması planlanıyor. Buna karşılık olarak, belirlenecek sayıda Filistinli esirin de serbest bırakılması öngörülüyor. İsrail'in bu aşamada, Gazze Şeridi'nden çekilmesi ve bölgenin kuzeyinde yerlerinden edilmiş Gazzelilerin evlerine dönmelerine izin vermesi bekleniyor.

İsrail devlet televizyonu KAN, Tel Aviv yönetiminin kadın esirler, alıkonulma sırasında yaralanan yaşlılar ve kronik hastalar üzerine odaklanan bir takas anlaşmasını görüştüğünü duyurdu. İsrailli bir yetkili, kamuoyunun zor kararlar almaya ve tehlikeli kategorideki esirlerin serbest bırakılması konusunda taviz vermeye hazır olması gerektiğini belirtti. Bu tehlikeli kategorideki kişiler, ağır hapis cezalarına çarptırılmış Filistinli tutukluları kapsıyor. Ayrıca, Walla haber sitesi, 40 İsrailli esire karşılık bir haftalık "insani ara" seçeneğinin masada olduğunu bildirdi. Önceki ateşkesler sırasında, 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı olarak serbest bırakılmıştı. Bununla birlikte, İsrail'in binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam ettiği rapor ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet