Kaslowski : “Turist Başına Gelir Artırılmalı”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, ‘Turizmde Dönüşüm Senaryoları’ başlıklı konuşmasında turist başına gelirin artırılması gerektiğini söyledi. Kaslowski, “Turist sayısındaki artış kuşkusuz önemlidir...

Yayınlanma:
Kaslowski : “Turist Başına Gelir Artırılmalı”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, ‘Turizmde Dönüşüm Senaryoları’ başlıklı konuşmasında turist başına gelirin artırılması gerektiğini söyledi. Kaslowski, “Turist sayısındaki artış kuşkusuz önemlidir ancak sürdürülebilir büyüme açısından daha da kritik olanı turist başına gelirin de artırılmasıdır” dedi.

“Türkiye için hedefimiz küresel rekabet yarışının en üst seviyelerindeki ülkeler arasında olmamızdır” diyen Kaslowski, “Tüm çalışmalarımızın ana odağı ülkemizi güçlü bir şekilde bu geleceğe taşımaktır. Kuşkusuz tüm sektörlerin yarattığı katma değer ekonominin gücü açısından çok kıymetli. Sürdürülebilirliği tüm eksenlerde sağlamalıyız. Bu amaçla uzun dönemli planlama yapmalıyız. Bu planları edinilen tecrübeler doğrultusunda gerekli tedbirlerle güçlendirerek, kararlılıkla uygulamalıyız. TÜSİAD olarak bu sürece katkı sağlayacak programlar yürütüyoruz; politika önerilerimizi geniş bir katılımcılıkla hazırlıyor ve tüm paydaşlarımıza sunuyoruz” dedi.

STRATEJİK BİR ROL OYNUYOR

Türkiye’de kalkınma dinamikleri içinde ve üzerinde yoğunlaşılan alanlar arasında turizm sektörünü çok farklı bir yerde konumlandırdıklarını anlatan Kaslowski, “Sektörün ekonomiye doğrudan sağladığı önemli bir katkı var; dış ticaret açığının azaltılmasında kritik bir rol oynuyor. Bunların yanı sıra değer zincirinde etkileşimde olduğu 50’nin üzerinde sektörde yarattığı dolaylı katkı ile istihdam ve sosyal politikalar içinde de önemli bir yer tutuyor.Daha da kıymetlisi ülkemizin tüm dünyadaki algısının şekillenmesinde çok kritik bir misyon üstleniyor. Doğal ve kültürel zenginliklerimiz; ticaret, lojistik ve mobilitenin merkezindeki coğrafi konumumuz çok önemli fırsatlar yaratıyor. Turizm, dünya barışının, kültürel yakınlaşmanın, küresel ekonominin katalizörü olması itibarıyla da çok stratejik bir rol oynuyor. Bu nedenlerle turizm sektörü ile diğer hizmet ve üretim sektörlerimizin sinerjisini küresel dinamikler içinde daha güçlü bir Türkiye için çok değerli görüyoruz” diye konuştu.

TURİZM TRENDLERİ DİKKATE ALINARAK YATIRIM YAPILMALI

Kaslowski, sözlerine şöyle devam etti, “2012 yılında Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi’nin on yıl sonrası için öngörüsü sektörün küresel ekonominin %10’una erişmesiydi. Sektörün bu eşiği geçmesi sadece 4 yıl aldı. 1950 yılında 25 milyon olan turist sayısı 2018 yılında 1,4 milyarın üzerine ulaştı. Sektörün bu ölçeğe ulaşmasında mobilite araçlarının çeşitliliği; teknolojinin sağladığı fırsatlar ve bilginin hızla yayılması çok etkili oldu. Tüm jenerasyonlar açısından en uzak coğrafyalar bile erişilebilir oldu. Giderek daha fazla talepkar olan; sadece kendi ülkesine değil gezegenin her noktasına ilgisi artan yeni jenerasyonlar iş modellerini dönüştürmede artık çok etkili. Neticede dünyadaki tüm jeopolitik belirsizliklere ve ekonomik istikrarsızlıklara rağmen turizm sektörü büyümeye devam etti. Bizim de hedefimiz bu ekonomik kalkınma, sosyal ve kültürel yakınlaşma fırsatlarından azami katkıyı ülkemize taşımak olmalıdır. Bu süreçte turist sayısındaki artış kuşkusuz önemlidir ancak sürdürülebilir büyüme açısından daha da kritik olanı turist başına gelirin de artırılmasıdır. Farklı turizm türlerinin potansiyellerini bütüncül ve bölgesel olarak güçlendirecek programlara yoğunlaşmamız önemli faydalar sağlayacaktır. Bu çerçevede tanıtım araçlarının güçlendirilmesi; yatırımların yenilenmesi; turizm trendleri dikkate alınarak yeni yatırımlara devam edilmesi; altyapının güçlendirilmesi gereklidir. Bugün sizlerle paylaşılacak çalışmada yer alan önerilerin turizm odaklı stratejilerde yer bulmasını dilerim” (BSHA)

BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet