Anne adayları, gebe kaldığı andan itibaren çevreden duyduÄŸu, doÄŸru olmayan bilgiler ile kendini baskı altında hissediyor. Özellikle de oral glukoz tolerans testi ya da bilinen adıyla ÅŸeker yükleme testi hakkında dolaÅŸan spekülasyonlar ise anne adayını stres altına alıyor. Bebek geliÅŸimi ve saÄŸlığı için çok önemli olan bu testin, bebeÄŸi ÅŸeker hastası yapacağı yönündeki haberlere itibar etmemeleri gerektiÄŸini ifade eden Perinatolog Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Behram, “Gebelik sürecinde yapılan ÅŸeker testinin anneye ve bebeÄŸe zararı yoktur. Çünkü anne adayı tarafından içilen glikozu suyun direkt bebeÄŸin kanına geçmesi söz konusu deÄŸildir. Sonuç olarak, hekimler gerekli görürse anne adayları gebelik döneminde ÅŸeker testini yaptırmaktan hiç korkmamalıdır” diye belirtti.
Gebelikten önce anne adayında ÅŸeker hastalığı olmamasına raÄŸmen gebelik sürecinde kan ÅŸekerinde artışın yaÅŸanması gebelik ÅŸekerinin oluÅŸmasına zemin hazırlıyor. Gebelik döneminde anne adayında yükselen ÅŸeker deÄŸerleri tespit edilmediÄŸinde ise bebekte yapısal anomaliler ve anne karnında ani bebek ölümleri yaÅŸanabiliyor. Bu kapsamda gebeliÄŸin 24. ve 28. haftalarında ÅŸeker yükleme testi yapılması gerektiÄŸinin altını çizen Perinatolog Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Behram, konu ile ilgili açıklamada bulundu.
Hangi durumlarda gebelik ÅŸekerinden ÅŸüphelenilmeli?
Anne adaylarında gebelik ÅŸekeri olması durumunda devamlı susuzluk hissi olması, kilo kaybı yaÅŸaması, aşırı miktarda yemek yeme isteÄŸinin olması, idrara çıkma miktarının çoÄŸalması ve kendini sürekli olarak yorgun, halsiz hissetmesi gibi semptomlar ile kendini gösterdiÄŸini söyleyen Doç. Dr. Mustafa Behram, tüm gebelerde bu belirtilerin olmasının beklenmediÄŸini dolayısıyla her ihtimale karşı oral glukoz tolerans testinin yapılması gerektiÄŸini vurguladı.
Halk arasında yayılan yanlış bilgilerin anne adaylarına bu testle ilgili yanlış kararlar verdirebileceÄŸine dikkat çeken Doç. Dr. Mustafa Behram, “Glikozlu su, gebenin bağırsaklarından emilerek vücuda dağılır. Bu yüzden direkt bebeÄŸin kanına geçmesi söz konusu deÄŸildir. Glikozu suyu içtikten sonra glikozun midede geçici osmotik imbalansa neden olmasından dolayı mide boÅŸalmasında gecikme, bulantı ve kusma görülebilir. Ancak bu gibi olumsuz etkiler test esnasında olup testten hemen sonra kaybolmaktadır. İçilen suyun içerisine bir miktar limon sıkılması bu etkilerin ortaya çıkmasını kolaylıkla engelleyebilir. Sonuç olarak, hekimler gerekli görürse anne adayları gebelik döneminde ÅŸeker testini yaptırmaktan korkmamalıdır” diye belirtti.
Gebelik şekerini nasıl araştırılır?
Gebelerin ÅŸeker testinin aksi bir durum olmadığı sürece 24 ve 28 haftaları arasında yapıldığını dile getiren Doç. Dr. Mustafa Behram, “Test için gebeye 50 gr glikozlu su içirilir. Bir saat sonra kan ÅŸekerinin 140 mg/dl üstünde çıkması halinde tanı testi olan 3 saatlik 100 gr glikozla testin yeniden yapılması gerekir. EÄŸer anne adayında gebelik ÅŸekeri çıkarsa bu durum bazı komplikasyonları da beraberinde getirir. DoÄŸum sonrası bebekte hipoglisemi yani kan ÅŸekerinin düÅŸük çıkması, kalsiyum düÅŸüklüÄŸü, polisitemi, hiperbiluribinemi yani sarılık görülme gibi birçok risk oluÅŸabilir. BebeÄŸin kalp ve böbrek saÄŸlığı ile ilgili sorunlar oluÅŸabilir ve santral sinir sistemimde hastalıklar meydana gelebilir. Bu yüzden gebelik sürecinde bu testin yapılması hayati önem taşıyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Etiketler: