SON ALTI AYDA ÜLKEMİZİ İKİ TÜRKİYE BÜTÇESİ BÜYÜKLÜĞÜNDE BORÇLANDIRDINIZ”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit Arı, 2020 Kesin Hesap Kanun Teklifinin “Devlet Borçları” başlıklı 5.maddesinde CHP Grubu adına TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada “AKP’nin ülkeyi...

Yayınlanma:
SON ALTI AYDA ÜLKEMİZİ İKİ TÜRKİYE BÜTÇESİ BÜYÜKLÜĞÜNDE BORÇLANDIRDINIZ”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit Arı, 2020 Kesin Hesap Kanun Teklifinin “Devlet Borçları” başlıklı 5.maddesinde CHP Grubu adına TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada “AKP’nin ülkeyi kötü yönetimi nedeniyle, beceriksizliği sayesinde ülkemizin borcu her geçen gün, her geçen saat, her geçen dakika artmaktadır. TL’nin hızlı değer kaybetmesinin sonucu son altı ayda ülkemizi iki Türkiye bütçesi büyüklüğünde borçlandırdınız.” diyerek tepkisini dile getirdi.

2020 yılı sonu itibarıyla orta ve uzun vadeli devlet iç borcu 1 trilyon 60 milyar 350 milyon TL, devlet dış borcu 700 milyar 400 milyon TL, hazine garantili borç miktarı da 151 milyar 300 milyon TL’dir. Topladığımızda 2020 yılı itibarıyla devlet borcu 2 trilyon TL civarında olmuştur.” diyerek konuşmasına başlayan CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı,

“AKP’nin ülkeyi kötü yönetimi nedeniyle, beceriksizliği sayesinde ülkemizin borcu her geçen gün, her geçen saat, her geçen dakika artmaktadır. Borç Ekim 2021 tarihi itibarıyla 2,3 trilyona çıkmıştır. Dövizdeki artış nedeniyle devlet borcunun TL karşılığı bugün 3,5 trilyondur. Millet biliyor ki AKP artık gerçekleri görmez ve duymaz, duysa da anlamaz hâldedir, anlasa da anlamazlıktan gelerek her şeyi inkâr eder, yok sayar, milletle dalga geçer vaziyettedir. 5 Eylül 2021’de iktidar orta vadeli plan açıkladı. Bu açıklama yapıldığında dolar 8,31 TL’ydi. Bütçenin, Plan ve Bütçe Komisyonuna geldiği gün dolar 9,30 TL’ydi, 6 Aralık’ta Meclis Genel Kurulunda görüşmelerin başladığı gün dolar 13,5 TL’ydi, 16 Aralık yani bugün dolar 15,5 TL oldu. Yani gördüğünüz gibi, daha iki ay bile dolmadan dolar 2 katına çıkmış durumda. 446 milyar dolar dış borç toplamı, sadece son bir ayda dolar karşılığında yüzde 50 değer kaybı nedeniyle bugün kur farkından dolayı 232 milyar TL artmış durumdadır. Son altı aylık olarak bakarsak örneğin, 30 Haziran’da Türkiye’nin dış borcu 446 milyar dolar ve TL karşılığında 3 trilyon 900 milyarken bugün TL’nin hızlı değer kaybetmesinin sonucu 6 trilyon 900 milyar TL’ye çıkmıştır. “Bu aradaki fark neye eşittir?” diye sorarsanız, 2021 yılı bütçesi gibi 2 tane bütçe sadece dolardaki bu kur farkından dolayı artmış durumdadır. Yani Türkiye’yi 2 kez bütçe büyüklüğünde borçlandırmış bulunmaktasınız. Böyle bir kur farkı yükü milletimizin sırtına tarafınızdan yüklenmiştir. İşçiye, memura, çiftçiye, öğrenciye, sanayiciye, herkese sayenizde kötü ekonomi yönetiminiz nedeniyle bir yük daha binmiş durumda.” dedi.

Konuşmasını “128 milyar dolar nerede?” dedik. Aylarca, günlerce bir kelime dahi cevap veremediniz, ama tahmin ediyorum ki bugün o dolarları alanlar ayak ayak üstüne attılar, kahvelerini yudumlarken dolardaki artışı büyük bir zevkle izlemekteler çünkü her dakika kazanmaktalar.” diyerek tamamladı.

Chp Antalya İl Başkanlığı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet