“VATANDAŞ SAYENİZDE EVİNDE ÇAY İÇMEK YEMEK PİŞİRMEKTEN KORKAR OLDU”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit Arı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2022 Yılı Bütçesi üzerine dün Plan ve Bütçe Komisyonda yapılan toplantıda Bakan Fatih Dönmez’e hitaben “Sizin...

Yayınlanma:
“VATANDAŞ SAYENİZDE EVİNDE ÇAY İÇMEK YEMEK PİŞİRMEKTEN KORKAR OLDU”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit Arı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2022 Yılı Bütçesi üzerine dün Plan ve Bütçe Komisyonda yapılan toplantıda Bakan Fatih Dönmez’e hitaben “Sizin kötü ekonomi yönetiminiz sayesinde vatandaş evinde çay içmek, yemek yapmaktan korkar hale geldi. Bu kış şartlarında, elektriğin doğal gazın bu kadar yüksek olduğu bugün, bu koşullarda, elektrik faturalarındaki en azından KDV’nin kaldırılması yine doğal gaz ve mutfak tüpünde ÖTV ve KDV’nin de kaldırılması vatandaşımızı bir nebze olsun rahatlatacaktır.” dedi.

Milletvekili Cavit Arı, “Esas olan enerjiyi elde etmektir ancak bununla beraber enerjinin düşük fiyata yani maliyetinin daha uygun bir fiyata mal edilmesi de bir o kadar önemlidir. Yapılan eleştirilerin çoğunluğu enerjinin elde ediliş şekli ve maliyetinedir. Çünkü son günlerde yaşanan ciddi fiyat artışları sizin enerjiyi elde ediş şeklinizle ilgili bir sorun olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Yapılmış olan birçok anlaşmanın döviz cinsinden olması ve kötü ekonomik yönetim nedeniyle dövizde meydana gelen yükselmelerle bugün özellikle elektrikte ve doğal gazda gerçekten önlenemez bir yükselişle karşı karşıyayız. Öyle ki son günlerde vatandaşlarımız elektrikte, doğal gazda ve hatta benzin, mazotta gerçekten artık ücretin ne olduğunu neredeyse takip edemez duruma gelmiş durumda.” dedi.

Elektriğe son bir yılda 3 defa zam yapıldı, doğal gaza son bir yılda 8 defa zam yapıldı, kömüre zam yapıldı, benzine en az 10 kere zam yapıldı, motorine zam yapıldı ve neredeyse iktidarınızda ilk defa mazot benzini geçer hâle geldi diyen CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı,”LPG’li araç kullanıyorum diyenlerin artık bir özelliği kalmadı çünkü LPG’li araçları da benzin, mazot fiyatlarıyla neredeyse birbirine yakın hâle getirdiniz, bunlar hep sayenizde olan şeyler. Yine, mutfak tüpüyle ilgili rakamları arkadaşlarımız ifade ettiler. Sadece son on günde gelen zam 20 lira. 12 kiloluk mutfak tüpünün fiyatı son bir yılda 116 liradan 165,5 liraya çıktı. Gerçekten artık insanlar evinde yemek yapmaktan, çay içmekten korkar hâle gelmiş durumda. Bakanlığın bugün görüşüleceğini öğrenen vatandaşlarımız şöyle diyor, bir emeklimiz diyor ki: “Elektrik ödemelerinde iki, üç ay geriden geliyorum. Zamanında faturaları ödeyemiyorum.” Bir başka vatandaşımız diyor ki: “Sanki elektrik faturaları otomatiğe döndü. Neredeyse her ay zam yapılmakta.” Sayın Bakan, bugünkü koşullar içerisinde, bu yüksek rakamlar içerisinde bu işleri kontrol edemez hâle geldiniz. Öyle ki burada bütçenizin görüşüleceği bugün dahi sanayide kullanılacak olan doğal gaza yüzde 48 zammı önleyemediniz. Yani siz bunu önleyebilmiş olsaydınız, en azından buraya gelirken bu zammın yapılmasını önlemiş olurdunuz, onu bile önleyemediniz.” dedi.

Cavit Arı konuşmasını, “Doğal gaza yaptığınız yüzde 48 bu zamla beraber sanayicimiz her ürüne zam yapmak zorunda kalacaktır ve böylelikle de piyasada her şey zamlanmış olacaktır. Böylelikle de vatandaşımız almak istediği ürünü bir kez daha pahalıya almak durumunda kalacaktır. Bu kış şartlarında, bu kadar elektriğin, doğal gazın yüksek olduğu bugün, bu koşullarda elektrik faturalarındaki en azından KDV’nin kaldırılması yine doğal gaz ve mutfak tüpünde ÖTV ve KDV’nin de kaldırılması vatandaşımızı bir nebze olsun rahatlatacaktır.” diyerek tamamladı.

Chp Antalya İl Başkanlığı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet