Virüsten Korunayım Derken Sağlığınızdan Olmayın!
Dünyayı etkisi altına alan korona virüsten korunmak için alınan önlemler artık hayatımızın bir parçası haline gelirken, bazı önlemlere dikkat edilmediğinde, cilt sağlığımız olumsuz etkileniyor.
Dünyayı etkisi altına alan korona virüsten korunmak için alınan önlemler artık hayatımızın bir parçası haline gelirken, bazı önlemlere dikkat edilmediğinde, cilt sağlığımız olumsuz etkileniyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Sinem Karaca, özellikle maske ve dezenfektanlara dikkat etmemiz gerektiğini vurgulayarak “Dezenfektanı elimize sürünce, kuruyana kadar elinizi başka bir şeye sürmeyin, kendi kendine kurumasını bekleyin. Asıl temizleyici özelliği kururken ortaya çıkıyor. Maske takmadan önce güneş koruyucu sürün ve ağır makyaj yapmayın” dedi.
Virüs salgınından korunmak, önlemler doğru alınmadığında, cilt sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Yoğun dezenfektan kullanımının alerjik reaksiyonlara neden olduğuna dikkati çeken Nets Polikliniği Dermatoloji Uzmanı Dr. Sinem Karaca, “Bulunduğumuz ortamda su ve sabun varsa dezenfektan yerine el yıkamayı tercih edelim. Eller ılık su ile en az 20 saniye boyunca yıkanmalı. Sıcak su, zararlı mikropları daha çok öldürmeyeceği gibi deri hasarını arttır. Ayrıca antibakteriyel temizleyicilerin bir üstünlüğü yoktur. Dezenfektan alırken etiketine bakarak, Sağlık Bakanlığı onaylı olmasına dikkat edelim. Dezenfektan olarak kullanılan en sık içerik alkoldür ve bu oran yüzde 60-95 arası olmalıdır. Elimizi yıkayamayacağımız durumda dezenfektan kullanmamız gerekebilir. Bu durumda ürünü elimize aldıktan sonra parmak uçları ve arası unutulmayacak şekilde sürterek uygulanmalı. Ürünün tamamen kuruması sağlanmalıdır” diye konuştu.
Maske altına makyaj, gözenekleri kapatıyor
Dr. Sinem Karaca, maske ile dışarıya çıktığımızda yüzümüzün sadece belli kısmını örttüğümüzden dolayı, evden çıkmadan 15 dakika önce güneş koruyucu sürmemiz gerektiğine işaret ederek, “Sık el yıkamak ve dezenfektanlar, egzama başta olmak üzere cilt sorunlarına sebep olduğu için yanımızda nemlendirici taşımalı ve ellerimizi arada nemlendirmeliyiz. Güneş koruyucu ve nemlendiricilerin su bazlı olmasına dikkat edelim. Maske kullanırken özellikle kapatıcı veya fondötenlerin kullanıldığı makyajı önermiyoruz. Gözeneklerin kapanma riski ile birlikte aknelerde artış görebiliyoruz. Dudaklarda kuruluğu önlemek için de yüz yıkandıktan sonra, maske takılmadan önce ve uyumadan önce dudaklara vazelin kullanılabilir” dedi.
Uzun Süre Maske Takanlar, İpli Maske Ya da Aparat Kullanmalı
Uzun süre maske kullanımında, lastikli, kulağa takılan maskelerin kulak arkasındaki deriyi alerji yapabildiğine değinen Karaca, şu bilgileri verdi: “Maskeyi uzun süre kullananlar, kulak derisine zarar vermemesi için arkadan bir aparat takabilir ya da cerrahların kullandığı gibi boyundan ve başın üst kısmından iple bağlanabilen türlerinden kullanabilirler. Naylon, viskon ya da polyester gibi sentetik kumaş yerine pamuklu kumaş maskeler tercih edilmeli ve her kullanım sonrası parfümsüz bir temizleyici ve sıcak su ile yıkanmalıdır. Tek kat değil, üç katlı olan burun kısmına denk gelen metal olması ve metalin sıkılarak, üstten kapatılması gerekiyor. Maskeye mümkün olduğunca dokunmamaya çalışalım. Çıkarıp takarken iplerinden tutalım. Maskeyi bir günden fazla kullanmak çeşitli enfeksiyonlara neden olabilir. Uzun süreler maske takmak zorunda olan sağlık çalışanları, banka çalışanları, güzellik ile yeme-içme sektöründe çalışanlar, satış elemanları gibi kişilerde maskeye bağlı oluşan deri rahatsızlıklarıyla karşılaşabiliyoruz. Maskenin temas ettiği yüzeylerde egzema, maske altında kalan deride sivilcelerde artış gözlenebiliyor. Maskenin temas yerlerine çinko içeren bir krem kullanılabilir. Maskenin kapattığı bölgelerdeki akne ve egzemaların tedavisi ilaçla mümkündür. Bunun için dermatoloğa başvurulması gerekir. Yine bu bölgede oluşan deri kuruluğu için yağlı ciltler jel, normal-karma ciltler losyon ve kuru ciltler de krem formunda nemlendirici kullanabilir.”
BEYAZ HABER AJANSI (BHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.