Büyükşehir’le 2021 Mersin’de Tarımın Yılı Oldu

Mersin BüyükÅŸehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, 2021 yılında Mersin tarımını ve hayvancılığını kalkındıran çok sayıda proje ile binlerce üreticinin umudu oldu. Tarımda fide, fidan ve alet-ekipman desteÄŸi, hayvancılıkta da küçükbaÅŸ hayvan dağıtımından büyükbaÅŸ hayvan yemi desteÄŸi gibi birçok kalemde üreticinin yanında yer alan BüyükÅŸehir Belediyesi, çiftçinin doÄŸduÄŸu yerde doyması ve üretimin sürmesi için desteklerini sürdürdü.

 

2021’de toplam 427 bin fide, fidan ve soÄŸan desteÄŸi saÄŸlandı

 

Tarım ve hayvancılık alanında hayata geçirdiÄŸi proje ve hizmetlerle Türkiye’de birçok belediyeye örnek olan BüyükÅŸehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, Mersin’in iklimine uygun ürünlerin yanı sıra alternatif ürün yetiÅŸtiriciliÄŸini de desteklemek amacıyla birçok ürün kaleminde fide, fidan ve soÄŸan desteÄŸi saÄŸlıyor. Alıç fidanından avokado fidanına, lavanta fidesinden nergis soÄŸanına kadar verdiÄŸi desteklerle Mersin’deki ürün desenini çeÅŸitlendiren Tarımsal Hizmetler Dairesi, hem üreticiye destek oluyor hem de ülke ekonomisine katkı saÄŸlıyor. BüyükÅŸehir, 2021 yılında 1408 üreticiye toplam 427 bin 360 adet fide, fidan ve soÄŸan desteÄŸi verdi.

 

Her bölgenin üretim özelliÄŸine göre makine desteÄŸi

 

BüyükÅŸehir Belediyesi; kooperatif, oda ve birliklerle de güçlendirdiÄŸi iÅŸ birliÄŸi ile üreticinin ihtiyacına, her bölgenin de üretim özelliÄŸine göre makine desteÄŸi sunuyor. Tarımsal ürün üretiminde yelpazesi oldukça geniÅŸ olan Mersin’de üreticinin alet-ekipman ihtiyacını bölgesel üretim özelliklerine göre belirleyen Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi ekipleri, kooperatifler aracılığıyla üreticiye ulaşıyor. 2021 yılında da önemli ekipman desteÄŸi veren ekipler; erik boylama, badem soyma, ceviz soyma, zeytin boylama, üzüm sıkma, hamur yoÄŸurma ve distilasyon makinesi desteÄŸi gibi birçok teknik destek sundu. Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi 2021 yılında toplamda 16 oda, kooperatif ve 81 mahalle muhtarlığı ile iÅŸ birliÄŸi içerisinde 97 adet makine ve ekipman desteÄŸi saÄŸladı.

 

Yerel deÄŸer olan tohumlar BüyükÅŸehir’in projesi ile gün yüzüne çıkıyor

 

Yerel BuÄŸday ÇeÅŸitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi ile Silifke’de 13 üreticiye en az 5’er dekarlık alanda yöreye özgü sarı buÄŸday ekmeleri karşılığında dekar başına 25 kilogram tohumun yanı sıra gübre desteÄŸi verildi. 2021 yılında toplam 9 bin 676 kilogram buÄŸday Toprak Mahsulleri Ofisi’nin belirlediÄŸi fiyatın 2 katına Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından satın alındı.

 

Yerel Nohut ÇeÅŸitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi ile geçmiÅŸten miras kalan yerel nohut çeÅŸidinin ve üretiminin devamlılığının saÄŸlanması amacıyla Gülnar’da 23 üreticiye toplam 1380 kilogram tohum ve zirai ilaç desteÄŸi saÄŸlandı. 2 yıllık proje kapsamında 2021 yılında toplam 5 bin 520 kilogram nohut Toprak Mahsulleri Ofisi’nin belirlediÄŸi fiyatın 25 fazlasına yine Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından satın alındı.

 

Tarım alanında hızlı deÄŸiÅŸimlerin yanı sıra girdi maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle üretim yapmakta zorlanan üreticileri desteklemek amacıyla baÅŸlatılan Sera İpi DesteÄŸi Projesi’nde Akdeniz ilçesindeki 9 mahallede, 800 üreticiye 100 hibeli sera ipi dağıtımı gerçekleÅŸtiren BüyükÅŸehir, Sera Naylonu DesteÄŸi Projesi kapsamında ise yine Akdeniz’de örtü altı sebze üreticiliÄŸi yapan 71 üreticiye 50 hibeli sera naylonu desteÄŸi saÄŸladı.

 

‘Organik üretim’ projelerle destekleniyor

 

Aşırı kimyasal kullanımının azaltılması, mikrobiyal organik gübre ile toprağın verimliliÄŸinin artırılması amacıyla baÅŸlatılan Mikrobiyal Gübre DesteÄŸi ile yine Akdeniz ilçesinde örtü altı sebze üretimi yapan 200 üreticiye  100 hibeli kiÅŸi başı 3 litre mikrobiyal gübre desteÄŸi verildi.  YoÄŸun pestisit ve sentetik gübre kullanımını en aza indirmek ve güvenilir tarım yapılmasını saÄŸlamak amacıyla baÅŸlatılan Organik Tarım Projesi kapsamında Toroslar ve Tarsus ilçelerinde toplam 100 üreticiye kiÅŸi başı 250 kilogram organik gübre dağıtıldı.

 

Roman aileler İstiridye Mantarı Üretim Çadırı ile destekleniyor

 

Toroslar ilçesi Alsancak Mahallesi sınırları içerisinde yaÅŸayan ve geçimini tarımla saÄŸlayan Roman ailelerin yaÅŸam standartlarının yükseltilmesi amacıyla BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından baÅŸlatılan, 112 metrekare alana kurulan ve 115 bin lira maliyetli proje kapsamında 20 kadın üretici istihdam ediliyor. 10 ton kompost kapasiteli, yalıtımlı, iklimlendirmeli istiridye mantarı çadırında yıl içerisinde 5 üretim periyodu gerçekleÅŸecek. 40 günde hasat zamanı gelen mantarlardan her üretim periyodunda 2 bin 500 kilogram ürün verimi bekleniyor.

 

Yem destekleri ile küçük aile iÅŸletmelerinin ekonomileri destekleniyor

 

BüyükÅŸehir Belediyesi; küçük iÅŸletmelerin yem maliyetini düÅŸürerek iÅŸletmelerin daha hızlı büyümesini, doÄŸru besleme ile süt verimini artırıp iÅŸletme gelirini yükseltmeyi ve karkas randımanını artırmayı amaçlayarak yola çıktığı BüyükbaÅŸ Hayvan YetiÅŸtiricilerine Kaba Yem DesteÄŸi Projesi ile Damızlık Sığır YetiÅŸtiricileri BirliÄŸi, Mersin Süt Üreticileri BirliÄŸi, Tarsus Süt Üreticileri BirliÄŸi ve MENKOBİRLİK’e  kayıtlı en fazla 10 büyükbaÅŸ hayvana sahip üreticilere yem desteÄŸinde bulundu. Proje kapsamında 447 yetiÅŸtiriciye   50 hibeli 5 ton silaj desteÄŸi saÄŸlandı.

 

KüçükbaÅŸ hayvan ve kaz dağıtım projeleri üreticinin yüzünü güldürdü

 

BüyükÅŸehir Belediyesi’nin tarım alanında en önemli projelerinden biri olarak kentin önemli paydaÅŸlarıyla hayata geçirdiÄŸi Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi, yeni doÄŸumlarla büyürken, Mersin’de küçükbaÅŸ hayvan popülasyonu artıyor. Kırsalda yaÅŸayan düÅŸük gelirli ailelere istihdam saÄŸlayan, köyden kente göçün azaltılmasında önemli rol oynayan ve bölgedeki küçükbaÅŸ varlığının artırılmasını saÄŸlayan proje ile toplam 60 üreticiye 1500 küçükbaÅŸ hayvan ile 240 ton yemin yanı sıra aşı desteÄŸi sunuldu. 712 yeni doÄŸumla yüzü gülen üreticiler BüyükÅŸehir sayesinde doÄŸduÄŸu köyde doymanın ve üretim yapmanın mutluluÄŸunu yaşıyor.

 

Ekonomik durumu iyi olmayan kadın yetiÅŸtiricilerin öncelendiÄŸi, hayvancılıkta süregelen klasik çalışmalardan farklı alternatif yetiÅŸtiriciliÄŸin önünü açmak ve kaz yetiÅŸtiriciliÄŸini sürdürülebilir bir üretim modeli haline dönüÅŸtürmek amacıyla Kazanç Projesi’ni geliÅŸtiren BüyükÅŸehir Belediyesi, Mersin genelinde 100 yetiÅŸtiriciye kiÅŸi başı 100’er kaz olmak üzere toplam 10 bin kaz ve 50 bin kilogram yem desteÄŸi saÄŸladı. Kazları yetiÅŸtiren kadınlar hem üretime katılıyor hem de aile ekonomilerine katkı sunuyor.

 

Arı yetiÅŸtiricilerine bal gibi destek BüyükÅŸehir’den

 

Arı YetiÅŸtiricilerine Alet Ekipman DesteÄŸi Projesi, Mersin’de geçimini arı yetiÅŸtiriciliÄŸinden saÄŸlayan üreticinin umudu oldu. BüyükÅŸehir’in öncü olduÄŸu proje kapsamında toplam 708 yetiÅŸtiriciye 3 kilogram temel petek, arıcı körüÄŸü ve arıcı maskesinden oluÅŸan ekipman desteÄŸi verildi.

 

Bal Evi ile arı ürünleri üreticiden tüketiciye direkt ulaşıyor

 

Mersin BüyükÅŸehir Belediyesi, arı ürünlerini üreticiden tüketiciye doÄŸal ve daha az maliyetle ulaÅŸtırmak amacıyla 2021 yılında hayata geçirdiÄŸi “Bal Evi” ile bal ve arı ürünleri üreticilerinin hayali gerçek oldu. Mersin İli Arı YetiÅŸtiricileri BirliÄŸi ortaklığında ve birlik üyelerinden gelen taleple hayata geçirilen ve ilki YeniÅŸehir ilçesine yerleÅŸtirilen “Bal Evi”, arı ürünlerini üreticiden tüketiciye doÄŸal ve daha az maliyetle ulaÅŸtırıyor. Mezitli ilçesinde Mersin İli Arı YetiÅŸtiricileri BirliÄŸi, Tarsus ilçesinde Bal-Kop iÅŸ birliÄŸi içinde yetiÅŸtiricilerin ürettiÄŸi bal, propolis, arı sütü, polen gibi arı ürünleri Bal Evi satış noktaları aracılığıyla doÄŸrudan vatandaÅŸlara satılıyor.

 

Çocuklar süt ve kuru üzümle besleniyor

 

BüyükÅŸehir, “Süt Senin Gurur Mersin’in” adıyla 2019 yılında baÅŸlattığı ve minik öÄŸrencilere süt dağıtımı gerçekleÅŸtirdiÄŸi projesi ile 2021 yılı için hedeflediÄŸi 1,5 milyon paket süt dağıtımına ulaÅŸtı.

 

İlkokul çağındaki çocukların enerji içeriÄŸi yüksek, kaliteli atıştırmalıklarla beslenmesi ve kooperatiflere pazar alanı yaratarak piyasayı canlandırmak amacıyla Gülnarlı üreticiden kooperatifler aracılığıyla temin edilen üzümler, Mersin genelinde çocuklara dağıtıldı. Toplam 200 bin paket kuru üzüm dağıtımı Süt Senin Gurur Mersin’in Projesi kapsamında dağıtılan sütlerle birlikte çocuklara ulaÅŸtırıldı.

 

‘Mersin Hamile Bakım Sütü’ Projesi ile saÄŸlıklı nesiller yetiÅŸecek

 

2021 yılında baÅŸlatılan ve hamilelere süt desteÄŸinin sunulduÄŸu “Mersin Hamile Bakım Sütü” projesi ile birlikten temin edilen sütler, baÅŸvuru yapan anne adaylarına 1’er litrelik paketler halinde toplam 12 litre olarak ulaÅŸtırılıyor. Sütler anne adaylarının kapılarına kadar götürülerek yeni doÄŸacak çocukların hayata daha saÄŸlıklı bir ÅŸekilde “Merhaba” demesi amaçlanıyor.

 

Pandemide vatandaşın sebzesi de BüyükÅŸehir’den

 

Pandemi nedeniyle tam kapanma döneminde ürünleri elinde kalan ve pazara götürüp satamayan üreticilere destek olmak amacıyla baÅŸlatılan proje ile BüyükÅŸehir Belediyesi ekipleri üreticiden satın aldığı toplamda 90 ton kabak, biber, salatalık ve patlıcanı dar gelirli ailelere ulaÅŸtırdı. Ekipler, 50 ton patates ve 50 ton soÄŸanı da dar gelirli ailelere teslim etti.

 

Yangın maÄŸduru hayvan yetiÅŸtiricisinin imdadına BüyükÅŸehir yetiÅŸti

 

Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, Aydıncık’ta çıkan yangınlarda, evleri ile ağıllarının yanı sıra hayvanlarını otlattıkları mera ve otlaklar da yanan bölge üreticisinin imdadına yem desteÄŸi ile yetiÅŸti. Ekipler, çalışmalar sonucunda yem ihtiyacı olan 86 üreticiye 50’ÅŸer kiloluk torbalarla toplam 25 ton küçükbaÅŸ hayvan besi yemi dağıttı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı


Etiketler:
Bilgilendirme

Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından alanyahaber.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. alanyahaber.com 5651 Sayılı Kanun kapsamında BTK Yasalarına Uygun Hareket etmeyi esas alır Bu sebeple içerikleri ve yorumları kontrol etme ya da araştırma yükümlü tutulamaz Hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu düşündüğünüz içeriği iletişim adreslerinden bildirebilirsiniz. En Kısa sürede dönüş yapmaya çalışacağız.

Risk Açıklaması:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. alanyahaber.com sitesinde kullanılan kaynaklardaki herhangi bir hata/eksiklikten dolayı, sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve üçüncü kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan alanyahaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Alanya Haber

%d blogcu bunu beÄŸendi:
%d blogcu bunu beÄŸendi: