MARMARA DENİZİ İÇİN OLUŞTURULAN BİLİM VE TEKNİK KURULU AÇIKLANACAK

Marmara Denizi'ni tehdit eden müsilajdan temizlemek için oluşturulan 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı’nın ilk maddesinde oluşturulacağı belirtilen Bilim ve Teknik Kurulu yarın kamuoyu ile paylaşılacak. Bilim ve Teknik Kurulu,...

Yayınlanma:
MARMARA DENİZİ İÇİN OLUŞTURULAN BİLİM VE TEKNİK KURULU AÇIKLANACAK

Marmara Denizi'ni tehdit eden müsilajdan temizlemek için oluşturulan 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı’nın ilk maddesinde oluşturulacağı belirtilen Bilim ve Teknik Kurulu yarın kamuoyu ile paylaşılacak. Bilim ve Teknik Kurulu, Marmara bölgesinde kirliliğin azaltılması ve izleme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Marmara Belediyeler Birliği (MBB) bünyesinde oluşturuldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından 6 Haziran 2021 tarihinde Kocaeli, İstanbul, Balıkesir, Bursa, Tekirdağ, Yalova valileri ve belediye başkanlarının katıldığı Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı'nın ardından Marmara Denizi'ni müsilajdan temizlemek amacıyla oluşturulan 22 maddelik bir eylem planı açıklamıştı. Katılımcı bir anlayışla, tüm aşamaları şeffaf olarak hazırlanan Marmara Denizi Koruma Eylem Planı; Marmara Belediyeler Birliği ile birlikte Bakanlıklardan temsilciler, TBMM Çevre Komisyonu üyeleri, Valiler, Belediye Başkanları ve bilim insanlarının katkılarıyla hazırlanmıştı.

Eylem Planının ilk maddesinde "Marmara bölgesinde kirliliğin azaltılması ve izleme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, sanayi odaları ve STK'lardan müteşekkil koordinasyon kurulu, Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde ise Bilim ve Teknik Kurulu” oluşturulacağı belirtilmişti.

06.06.2021 tarihinde imza altına alınan Marmara Denizi Eylem Planının 1’inci maddesinde işaret edildiği üzere Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde bilimsel çalışmalar yapmak ve 13.06.2021 tarihinde 2021/10 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kurulan Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu çalışmalarına bilimsel olarak tavsiyelerde bulunmak üzere Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu oluşturulmuştur.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görüşleri ve TÜBİTAK ile işbirliği içerisinde Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde kurulan Bilim ve Teknik Kurulu başlıca;

•Kentsel ve endüstriyel atıksular, tarımsal aktiviteler, gemilerden kaynaklı riskler ile atmosferik taşınımı da kapsayacak şekilde kirlilik baskısı ve bu baskıların azaltılması için yapılması gereken çalışmalara,

•Marmara Denizi’nin hidrodinamik, hidrobiyolojik şartları ile kimyasal yapısına,

•Müsilaj ve diğer kirlilik unsurlarının temel sektörel etkileri ile sektörlerin deniz kirliliği üzerine etkisine odaklanacaktır.

Bilim ve Teknik Kurulunda yer alan isimler yarın (23 Haziran 2021) Marmara Belediyeler Birliği Encümen Toplantısının ardından MBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın tarafından basın mensuplarıyla paylaşılacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet