TCMB sıkılaşmak zorunda

“PİYASANIN ROTASI”Haftanın Makro TemasıABD Büyüme / TCMB Faiz KararıHaftanın StratejisiABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %1,00 Seviyesi Altında Baskılanacak (Mı)?TCMB Sıkılaşmak Zorunda!Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı...

Yayınlanma:
TCMB sıkılaşmak zorunda

“PİYASANIN ROTASI”

Haftanın Makro Teması

ABD Büyüme / TCMB Faiz Kararı

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %1,00 Seviyesi Altında Baskılanacak (Mı)?

TCMB Sıkılaşmak Zorunda!

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 74,958,948 – tedaviye pozitif cevap veren 48,797,620 – ölü sayısı 1,662,229 kişiye ulaşmıştır. Virüsün şiddeti artmaya devam ederken global çapta sert önlemler sürmektedir. Aşıya ilişkin pozitif gelişmeler ve aşılamanın İngiltere – ABD tarafında başlamasına rağmen kitlesel aşılamaya ulaşmak için henüz çok erken olduğu ve aşırı iyimserliğe karşı dikkatli olunması gerekmektedir.

Piyasalarda aşı iyimserliği ve ABD teşvik paketi görüşmelerinde pozitif adım gelebilir beklentisi ana katalistler olurken, bu denkleme Fed ve ECB eklenmektedir. Fed ve ECB’nin genişleyici politikalarının sürmesi ve ileriye dönük olarak ta kapının açık bırakılması borsa endekslerini pozitif yönde etkilemektedir. Piyasaların karşısında sürekli para basma eğiliminde olan merkez bankaları olduğu için endekslere karşı kısa pozisyon sürdürmek oldukça zor olmaktadır. Fakat bu duruma karşıda sürekli yukarı gidecek algısı rasyonel olmazken yukarı yönlü momentum zayıflamaktadır. Piyasa tam olarak teşvik paketi haber akışına bağlı yön tayin etmek konusunda hareket etmektedir.

ABD teşvik paketi görüşmelerinde çözüm beklentisi ve genişlemeye devam eden Fed nedeni ile zayıf $ güçlü € hikayesi etkinliğini sürdürmektedir. Dolar endeksi (klasik) 2.5 yılın düşük seviyesine ulaşırken Fed Başkanı Powell’ın söylediği faiz artsa bile varlık alımları devam edecek vurgusu bu durumu net olarak desteklemektedir. Piyasalar genişleyici Fed politikaları ile zayıf $ temasını desteklemektedir.

Haftanın genelinde takip edilecek başlıklar arasında ABD büyüme ve TCMB faiz kararını takip edeceğiz.

  • TCMB: TCMB yılın son faiz kararını 24 Aralık Perşembe günü saat 14.002te açıklayacaktır. Araştırma olarak beklentimiz politika faizinin %15 seviyesinden %16 seviyesine 100 baz puan faiz artışı ile yükseltilmesi yönündedir. Yeni Başkan ile daha etkin iletişim politikasına geçen Merkez Bankası’nın enflasyon önceliğinde olduğundan dolayı döviz kurunu stabilize etmesi gerekmektedir. Bu stabilizasyon sıkı para politikası ve duruşu ile olacakken araç olarak faiz artışı dışında başka bir çare bulunmamaktadır. Enflasyonun 2021 yılının ilk çeyreğinde zirve yapabileceği yol haritasına göre TCMB’nin bu döneme kadar sıkı para politikası ve faiz artışlarından vazgeçmemesi gerekmektedir.

Yıl başından itibaren gelişmekte olan ülkelerin kur performansları;

TRY %23,08 değer kaybetmektedir.

Türkiye dinamiklerinde 5 yıllık CDS 366.104 seviyesi ile 400 seviyesi altında hareket etmektedir.

Dolar endeksi klasik (mor) ve Dolar endeksi bloomberg (turuncu) tarafında gerileme ön planda olmaktadır.

Kıymetli madenler, yıl başından itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Altın %23,98 – Gümüş %44,19 değer kazancı göstermektedir.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet